nieuws

Ook ING ziet extra aflossingen op hypotheken

Financiële planning

In 2014 hebben hypotheekklanten van de ING 29% meer tussentijds afgelost dan in 2013. De stijging is minder dan het jaar daarvoor, in 2013 werd er 40% meer afgelost ten opzichte van 2012. Ook de Rabobank zag een stijging van de extra aflossingen.

Ook ING ziet extra aflossingen op hypotheken

Uit het ING Woonbericht van december 2014 blijkt dat ruim een kwart van de koopwoningbezitters overweegt tussentijds af te lossen op de hypotheek. Een derde heeft inmiddels wel eens tussentijds afgelost op de hypotheek.

De ING kan niet zien of geld waarmee klanten aflossen afkomstig is van schenking. Wel namen, volgens de bank, in de laatste maand van het jaar traditioneel de aflossingen harder toe dan in de maanden ervoor. De aflossingen variëren bij ING van enkele tientallen euro’s tot enkele tientallen duizenden euro’s.

De bank denkt dat de toename van het aantal aflossingen wordt veroorzaakt door de toegenomen maatschappelijke aandacht. Daarnaast speelden volgens de ING drie belangrijke prikkels mee:
• met aflossen is een beter rendement te behalen dan bij sparen;
• mensen voelen zich oncomfortabel bij restschuld;
• aantrekkelijker fiscale regeling voor aflossingen met schenkingen.

Reageer op dit artikel