nieuws

Vertrouwen in woningmarkt omhoog, maar gevoelig voor tegenvallers

Financiële planning

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt is in november opnieuw naar een hoogtepunt geklommen. De Eigen Huis Marktindicator van Vereniging Eigen Huis steeg met 2 punten naar 105. Maar VEH rekent zich ondanks de positieve cijfers nog niet rijk.

Vertrouwen in woningmarkt omhoog, maar gevoelig voor tegenvallers

De aanjager van het stijgende vertrouwen is de lage en verder dalende hypotheekrente. “Die geeft het herstel op de woningmarkt vleugels, maar tegelijk blijft de markt gevoelig voor tegenvallers”, zegt Bob Maas, woningmarktspecialist van VEH. “In het afgelopen jaar was er sprake van een inhaalslag van mensen die hun uitgestelde verhuisplannen alsnog tot uitvoering brengen. In gebieden waar de productie van nieuwbouwwoningen achterblijft bij de groeiende vraag zien we de prijzen weer stijgen.”

VEH stipt de nodige negatieve veranderingen voor het volgende jaar aan, waaronder de aanscherping van de leennormen en het verlagen van de grens van de Nationale Hypotheek Garantie. Maas: “Hoe alle wijzigingen in de markt uitpakken is op voorhand moeilijk te voorspellen. Het positieve effect van de lage rente en het stijgende vertrouwen kan deels teniet worden gedaan door de slinkende mogelijkheden van kopers om een passend huis te financieren.”

Reageer op dit artikel