nieuws

Verbond van claimclubs komt van de grond

Financiële planning

Verbond van claimclubs komt van de grond

Het Financieel Verbond, een samenwerkingsverband van organisaties die zich bezig houden met de bestrijding van woekerpolissen, gaat er komen. Dat meldt René Graafsma, de initiatiefnemer van het project. Hij verwacht vanaf begin 2015 ‘krachtig tegenspel’ te gaan leveren ten opzichte van de aanbieders van woekerpolissen.

Graafsma opperde zijn plannen al eind september. Inmiddels heeft extern adviseur Bo van Luijtelaar een ‘informatieronde’ gehouden onder de diverse organisaties en de bereidheid tot een vorm van samenwerking onderzocht. Die blijkt er te zijn. Graafsma zegt dat hij zich nu op de ‘formatie’ van het Verbond gaat richten. “Doel is om de krachten waar mogelijk te bundelen en daarmee voor en namens consumenten krachtig tegenspel te kunnen leveren ten opzichte van de verzekeraars van woekerpolissen. De eerste effecten zullen begin 2015 merkbaar zijn.”

Instellingen
Luijtelaar betrok bij zijn inventarisatie instellingen met verschillende uitgangspunten. Graafsma: “Het gemeenschappelijk doel van al deze instellingen is om de gebleken gebreken van woekerpolissen voor de consument op te lossen. Verzekeraars zijn maar wat blij met al deze verschillende spelers. Daardoor kunnen ze een verdeel-en-heers-houding aannemen. Mijn doelstelling met het Financieel Verbond is om daar waar we als organisaties complementair kunnen zijn, we de krachten kunnen bundelen.”

AFM-toezicht
Claiminstellingen hebben vaak een verschillende invalshoek, zegt Graafsma. “Er zijn instellingen die consumenten begeleiden bij een klacht voor het Kifid. Anderen voeren een collectieve gerechtelijke procedure. Belangrijk is dat de consument vertrouwd met deze instellingen in zee kunnen. Het kan niet zo zijn dat consumenten nog een keer de dupe worden in dit dossier.”

De eerste vervolggesprekken hebben als doel om te komen tot een platform waarop de consument zich op een objectieve wijze kan informeren over de verschillende claiminstellingen. Graafsma zegt verder te zullen onderzoeken of de AFM toezicht kan gaan houden op de claiminstellingen.

Gesprekspartner
Het belangrijkste doel is om een stevige gesprekspartner voor verzekeraars te kunnen zijn. “Verzekeraars zijn verenigd via het Verbond van Verzekeraars. Als er iets gebeurt in het dossier rukt men daar de Pavlov-reactie van de plank door te zeggen dat er al een ‘breed gedragen maatschappelijk oplossing is gevonden’. Maar verzekeraars weten na alle media-aandacht en getroffen – verbeterde – schikkingen beter. Het is belangrijk om vanaf nu gezamenlijk tegen deze houding van verzekeraars op te treden”, aldus Graafsma

Reageer op dit artikel