nieuws

FD: ‘Prestaties van lokale Rabobanken worden zichtbaarder’

Financiële planning

Het FD heeft de verkorte jaarverslagen van 110 lokale Rabobanken over 2013 geanalyseerd en daaruit blijkt dat locale vestigingen steeds vaker opdraaien voor de kosten van bijvoorbeeld digitalisering. Alleen al in 2013 moesten de lokale banken hiervoor tegen de € 400 mln op tafel leggen, meldt de krant.

FD: ‘Prestaties van lokale Rabobanken worden zichtbaarder’

“Voorheen was de verdeling van de kosten niet altijd helder”, zegt een voormalig directeur tegen het FD. “Soms werd rekening gehouden met de situatie bij een lokale bank. Er werd weleens maatwerk toegepast.”

Die tijd is volgens enkele directeuren en financieel bestuurders van lokale Rabobanken voorbij. “De resultaten van lokale banken gaan veel transparanter worden’”, zegt Harold Maduro, financieel directeur van Rabobank Leeuwarden vandaag in het FD.

Een woordvoerder van Rabobank IJsseldelta (Zwolle) zegt: “Het past in deze tijd om volledig transparant te zijn; de kosten daar te laten vallen voor wie ze worden gemaakt.”

De aanscherping past volgens betrokkenen ook in de nieuwe tijd om elkaar harder aan te spreken op prestaties.

Met het oog op de strengere kapitaaleisen vindt de Rabobank dat de winstgevendheid omhoog moet en daarvoor is een grondige verbouwing ook noodzakelijk. Bijna de helft van de kantoren gaat dicht en van de veertigduizend werknemers in Nederland moet tot 2017 grofweg een kwart vertrekken. Daarnaast maakt de bank veel geld vrij voor ICT-investeringen.

Uit de FD-analyse van de resultaten van afzonderlijke lokale banken blijkt dat voor een flink deel van de lokale banken 2013 daardoor een uitzonderlijk zwaar jaar is geweest.

Winstdalingen van 80% of meer zijn geen uitzondering. Van de 110 banken waarvan de gegevens konden worden verzameld, zagen er twaalf hun winst nagenoeg geheel verdwijnen.

Reageer op dit artikel