nieuws

Eindejaars sprint op tussentijdse aflossen hypotheek

Financiële planning

Eindejaars sprint op tussentijdse aflossen hypotheek

De verruimde schenkingsvrijstelling (tot € 100.000) die eind dit jaar afloopt, zorgt in de laatste maanden van het jaar voor veel tussentijdse aflossingen van hypotheken. ING signaleert een stijging van 28% in vergelijking met vorig jaar.

ING Nederland heeft een portefeuille van 600.000 hypotheken en meldt dat er tot 1 december 28% meer is afgelost dan in dezelfde periode in 2013. In november alleen bedroeg de stijging op jaarbasis 40%. Dennis Noordervliet, directeur hypotheken bij de bank, verwacht aan het einde van het jaar nog een verdere toename.

Het Netwerk Notarissen liet recent al weten dat notarissen overuren draaien, omdat veel mensen op de valreep nog gebruik willen maken van de regeling. De kans is groot dat het in de laatste dagen van het jaar daarom al niet meer mogelijk is om aanspraak te maken op verruimde schenkingsvrijstelling. Minister Dijsselbloem deed woensdag in de Tweede Kamer een oproep aan de banken om extra personeel in te zetten om het belastingvrij schenken voor het aflossen van de hypotheek nog voor het einde van het jaar af te ronden.

Het kabinet besloot in augustus dat de populaire crisismaatregel niet wordt verlengd. Vanaf 1 januari mag daarom nog maar € 50.000 belastingvrij worden geschonken en zijn daar meer restricties aan verbonden.

De woningverkopen trekken de laatste tijd flink aan. Hierdoor worden ook meer hypotheken verstrekt. In 2013 was de totale hypotheekmarkt in Nederland volgens Noordervliet goed voor € 37 miljard. Dit jaar is dat naar verwachting € 46 miljard.

Maar het wegvallen van de verruimde schenkingsvrijstelling kan de woningmarkt wel weer een knauw geven. Noordervliet gaat ervan uit dat een groot aantal huizenzoekers de aanschaf van een nieuwe woning door de ingreep nu naar voren halen. Dit zou een terugval in woningverkopen in het eerste kwartaal kunnen betekenen.

Reageer op dit artikel