nieuws

AFM had melding over GFH Giro niet mogen maken

Financiële planning

De opmerking van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat er onderzoek wordt verricht naar het oversluitwerk van GFH Giro had niet door de toezichthouder gemaakt mogen worden. De AFM heeft door een uitspraak van de rechter op haar schreden terug moeten keren.

AFM had melding over GFH Giro niet mogen maken

De AFM maakte vorige week bekend dat het onderzoek doet naar de oversluitmarkt van beleggingsverzekeringen en waarschuwde daarbij specifiek voor GFH Giro. De toezichthouder zei ‘opvallend veel meldingen’ te krijgen over de manier waarop GFH Giro klanten met een woekerpolis benadert. Die opmerkingen heeft de AFM inmiddels uit het nieuwsbericht gehaald. Dat deed de toezichthouder op last van de voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam.

Die oordeelde dinsdag dat de AFM ‘gelet op artikel 1:94 van de Wet op het financieel toezicht niet bevoegd was de consument op deze wijze in het openbaar te waarschuwen voor GFH Giro en dat de mededelingen over deze partij op de website van de AFM en de attenderingen op deze mededelingen onrechtmatig zijn’. AFM-woordvoerder Imro de Roo zei vrijdag nog tegen am dat de toezichthouder niet zomaar de naam van een partij prijsgeeft. “We hebben daar een juridisch afwegingskader voor. Het belang van consumenten om voor een bepaalde partij gewaarschuwd te worden weegt daarin zwaar mee.”

Reageer op dit artikel