nieuws

Adviseur klaagt bij AFM over machtsmisbruik verzekeraars

Financiële planning

Marco Benedict, voormalig eigenaar van de in augustus failliet verklaarde Smit Advies Groep, heeft bij de AFM melding gemaakt van machtsmisbruik door verzekeraars. Met name ASR dwarsboomt zijn pogingen om als adviseur aan het werk te gaan, zo stelt hij. Maar volgens Voogd & Voogd, waar Benedict ook zaken mee deed, heeft het bedrijf simpelweg te veel overnames gedaan zonder dat er voldoende geld in kas was.

Adviseur klaagt bij AFM over machtsmisbruik verzekeraars

Twee jaar terug besloot Benedict dat schaalvergroting noodzakelijk was om zijn in Hellevoetsluis gevestigde bedrijf overeind te houden. “Gefinancierd door Voogd & Voogd deed ik in 2013 een overname. Maar kort daarop zegde de serviceprovider de rekening-courantverhouding op; de nog uitstaande gelden moesten bovendien snel worden terugbetaald.” Smit Advies Groep is nooit meer uit de geldzorgen geraakt en gaat in augustus van dit jaar failliet.

Agentschappen ingetrokken
Benedict komt na het faillissement moeilijk weer aan de slag. “Ik ben als adviseur bij twee intermediairbedrijven gaan werken, maar telkens trok ASR het agentschap meteen in. Ze willen niet dat ik mijn eigen klanten benader, terwijl die klanten mij nota bene zelf opzoeken. En of ze nu willen of niet, die portefeuille loopt toch wel leeg.”

ASR zegt nooit samen te werken met adviseurs die in het verleden failliet zijn gegaan, ook al werken zij in loondienst bij een ander bedrijf. “Dat is beleid en dat hebben wij de heer Benedict ook laten weten.”

Cijfers niet op orde
Voogd & Voogd laat in een reactie weten dat de vork net wat anders in de steel zit dan Benedict zegt: de overnames van Smit zijn gefinancierd vanuit de rekening-courant. “Er is wel gesproken over een lening, maar zover is het niet gekomen omdat Benedict niet met de cijfers van zijn bedrijf over de brug kwam. En op enig moment moet de rekening-courant wel worden aangezuiverd.”

Volgens de serviceprovider was de boekhouding niet op orde; ook curator Hamm trekt die conclusie in zijn faillissementsverslag. De curator – die een schuldenlast van tegen de € 3 mln heeft vastgesteld – is overigens nog wel in de slag met enkele verzekeraars: die hebben hun portefeuilles ingetrokken en willen daarom niet meewerken aan verkoop ervan.

Altijd goed geld verdiend
Benedict begrijpt niets van de werkwijze van verzekeraars. “Door al het financieel gezeur had ik al redelijk veel verloop in mijn portefeuille. Ik was met 18 man in dienst dé speler in deze regio en ik heb 24 jaar lang gewerkt tot volle tevredenheid van mijn klanten. De schadelast was bovendien beperkt: ik heb altijd goed geld verdiend voor verzekeraars. Nu maken ze mij het werken onmogelijk. En waarom? ASR schiet er met het faillissement misschien € 50.000 bij in. Dat is niet meer dan de afkoopsom voor de gemiddelde buitendienstmedewerker.”

Benedict heeft de AFM op de hoogte gesteld van zijn ervaringen. Hij acht de kans zelf al klein dat de toezichthouder iets gaat doen met zijn melding. “Maar doe je niets, dan weet je zeker dat er niets gebeurt.”

Reageer op dit artikel