nieuws

Hypotheekmarkt draait ook in oktober op volle toeren

Financiële planning

Via hypothekendatanetwerk HDN zijn in oktober zo’n 24.500 hypotheekaanvragen verwerkt: 58% meer dan in oktober vorig jaar en 20% meer in vergelijking met september van dit jaar.

Hypotheekmarkt draait ook in oktober op volle toeren

Directeur Dorine van Basten denkt dat daarmee een sterk laatste kwartaal is ingeluid. Vorig jaar waren de laatste drie maanden goed voor 50.000 aanvragen. “De verwachting is dat we hier in dit kwartaal ruimschoots overheen zullen gaan.” HDN verzorgt zo’n driekwart van alle hypotheekaanvragen in ons land. Het faciliteert overigens ook andere gegevensuitwisseling, zoals aanvragen en mutaties voor verzekeringen en kredieten. “Bij alle HDN-berichten zien wij een stijging in de aantallen”, zegt Van Basten. “Zo is bijvoorbeeld ook het gebruik van het digitale documentbericht flink gestegen ten opzichte van september en hebben ook het kredietbericht, mutatie- en het verzekeringsbericht een behoorlijke groei laten zien.”

Kadaster
Het Kadaster maakte eerder al bekend dat de hypotheekproductie in september met 34% is gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In de eerste negen maanden van dit jaar is voor ruim € 32 (25) mld aan hypotheken ingeschreven, ruim 27% meer dan vorig jaar in dezelfde periode.
De lage rentestand is een stimulerende factor: gisteren verlaagde Obvion bijvoorbeeld de langlopende rentetarieven met 0,1%. Voor een tien jaar rentevaste hypotheek met NHG betaalt een nieuwe klant bij Obvion nu 3,0%. Het 30-jaarstarief staat op 4,4%.

Reageer op dit artikel