nieuws

Herstel koopwoningmarkt krijgt meer body

Financiële planning

Het vertrouwen van de consument in de koopwoningmarkt ligt op het hoogste niveau van de afgelopen tien jaar. Dat blijkt uit de Monitor Woningkoopmarkt over het derde kwartaal van 2014, waaruit blijkt dat huishoudens het gevoel hebben dat de omstandigheden op de koopmarkt zullen verbeteren.

Herstel koopwoningmarkt krijgt meer body

De monitor wordt gepresenteerd door de Technische Universiteit Delft en RTL Z. Daarin staat dat er zoals gebruikelijk minder activiteit was op de hypotheekmarkt in de zomermaanden. Toch waren de cijfers dusdanig gunstig dat de verwachting wordt uitgesproken dat in het vierde kwartaal van dit jaar wel eens de grens van 45.000 transacties zou kunnen slechten. Dat gebeurde in het vierde kwartaal van 2008 voor het laatst.

Stevig fundament
Ook de nieuwbouwmarkt herstelt zich. Afgelopen kwartaal kwam het aantal verkochte nieuwbouwwoningen voor het derde kwartaal op rij boven de 5.000 uit. De goede cijfers en de toegenomen dynamiek zorgen voor een groeiend vertrouwen van de consument. De universiteit schrijft: “Dat vertrouwen legt een stevig fundament onder het robuuste herstel van de Nederlandse koopwoningmarkt. De ‘wil om te kopen’ wordt steeds sterker onder de consumenten; de vraag of zij ook ‘kunnen kopen’ komt meer centraal te staan.”

Reageer op dit artikel