nieuws

AFM wil eerlijke afkoop van natura-uitvaartverzekeringen

Financiële planning

De AFM vindt dat uitvaartverzekeraars bij nieuwe natura-uitvaartverzekeringen de klant de mogelijkheid moeten bieden om het product af te kopen. Afkoop is nu niet altijd mogelijk en er worden verschillende methoden gebruikt om de afkoopwaarde te bepalen blijkt uit onderzoek van de toezichthouder.

AFM wil eerlijke afkoop van natura-uitvaartverzekeringen

Voor 2009 was afkoop fiscaal erg ongunstig en werd daarom niet toegestaan. Vanaf 2009 is de premie voor natura-uitvaartverzekeringen niet meer fiscaal aftrekbaar en bieden sommige verzekeraars de mogelijkheid om de natura-uitvaartverzekering af te kopen.

Verschillende uitvaartverzekeraars gaan nu, na overleg met de AFM, aan de slag om afkoop mogelijk te maken of passen de afkoopmethode voor nieuwe natura-uitvaartverzekeringen aan, meldt de AFM. De autoriteit vindt het belangrijk dat bij afkoop ook een afkoopwaarde wordt uitgekeerd die in een eerlijke verhouding staat tot de waarde die de verzekering vertegenwoordigd. “Het is een belangrijke stap voorwaarts dat verzekeraars kritisch zijn op hun product en de benodigde acties ondernemen om hun producten aan te passen als dat nodig is,” aldus de toezichthouder.

De toezichthouder vindt een eerlijke afkoopwaarde vooral van belang omdat de klantsituatie kan veranderen gedurende de vaak zeer lange looptijd van het product. De AFM waarschuwt wel dat verzekerden goed moeten afwegen of afkoop wel verstandig is.

Onderzoek
De AFM heeft in 2013/2014 onderzoek gedaan naar natura-uitvaartverzekeringen en daartoe gesprekken gevoerd met verschillende partijen. De toezichthouder brengt de concrete onderzoeksresultaten niet naar buiten en maakt ook niet bekend wie er betrokken waren bij het onderzoek, meldt een woordvoerder. Wel heeft de AFM een document gepubliceerd dat inzicht moet verschaffen hoe zij de natura-uitvaartverzekeringen heeft onderzocht.

Reageer op dit artikel