nieuws

Minister: ‘Bank moet vaker nee zeggen’

Financiële planning

Banken moeten vaker ‘nee’ zeggen bij het verlenen van kredieten. Huishoudens en bedrijven waren gewend geraakt aan makkelijk krediet. Banken faciliteerden dat door grote risico’s te accepteren. Dat zegt minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem in een interview met het blad Bank/Wereld van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Minister: ‘Bank moet vaker nee zeggen’

In een toelichting zei Dijsselbloem vrijdag dat hij de banken steunt in het strenger kijken naar leningen of hypotheken. “Ik neem het op voor de banken. Ze hebben een zorgplicht en moeten soms nee zeggen om consumenten te beschermen tegen de risico’s van een lening. Mijn boodschap is: durf vaker nee te zeggen en accepteer dat je dan soms een boze klant of mkb’er voor je hebt. ”

Keuken
Die overkreditering van voor de economische crisis heeft enorme kosten met zich meegebracht, die nog steeds de bestedingen en dus het economisch herstel remmen, zegt Dijsselbloem. “Banken, maar ook huishoudens en bedrijven moeten kritisch zijn op de risico’s. Dan stel je de aanschaf van die nieuwe keuken maar even uit.” Tegelijk benadrukt Dijsselbloem dat het “kansrijke, gezonde midden- en kleinbedrijf wel ruimte moet krijgen om te ondernemen”. Daarom heeft het kabinet ook maatregelen genomen om de kredietverlening aan zulke bedrijven te stimuleren.

Alerter
NVB-voorzitter Chris Buijnk stelt in het blad dat banken al veel alerter zijn op de risico’s dan voor de crisis. “De hypotheeknormen en eisen voor bedrijfskrediet zijn fors aangescherpt. Ik begrijp best dat dat wel eens chagrijn geeft bij de klanten. Ook zij moeten wennen aan de nieuwe realiteit.” Overigens zijn de banken wel de belangrijkste financiers van het mkb en zullen ze dat volgens Buijnk ook blijven.

Reageer op dit artikel