nieuws

Lijesen: “Honderden gedupeerden door renteswaps”

Financiële planning

Lijesen: “Honderden gedupeerden door renteswaps”

Meer dan 400 ondernemers hebben zich gemeld als gedupeerde van verliesgevende renteproducten, zogeheten renteswaps, die de Rabobank heeft verkocht. Dat zegt Pieter Lijesen van de Stichting Renteswapschadeclaim tegen BNR.

Het gaat volgens de advocaat om gedupeerden uit alle sectoren. “De binnenvaart, vastgoed, maar ook land- en tuinbouw, zelfs een grote kerk in Amsterdam Zuid-Oost en ketens zijn gefinancierd met swap-leningen, zoals McDonald’s, Intratuin en C1000”, aldus Lijesen.

Met een renteswap kan de variabele rente op leningen worden vastgezet. Omdat de rente nu heel laag is, hebben veel van deze producten een negatieve waarde, waardoor ondernemers financieel verlies lijden. Daarvoor hadden de banken ondernemers moeten waarschuwen.

Gesprekken
Rabobank liet recent in een persbericht al weten dat de lokale bankvestigingen de 8.000 zakelijke klanten met een rentederivaat nog dit jaar uitnodigt voor een gesprek, om “invulling te geven aan de door de AFM en de politiek gewenste herbeoordeling van rentederivaten in het mkb-segment”. De bank geeft toe dat in sommige gevallen de klant niet voldoende op de hoogte is gebracht van de werking van de renteswap.
Op haar site meldt Rabobank: “Als wordt vastgesteld dat Rabobank fouten heeft gemaakt, dan zal de bank eventuele schade geheel of gedeeltelijk voor eigen rekening nemen”.

Reageer op dit artikel