nieuws

Meerderheid van de Nederlanders spaart

Financiële planning

Nederlanders letten over het algemeen goed op hun uitgaven (90% doet dat). De helft zegt zelfs ‘heel goed’ op te letten (52%). Een meerderheid spaart (87%), heeft het afgelopen jaar niet rood gestaan (58%) en heeft geen betalingsherinneringen gehad (66%). Dit blijkt uit de Monitor financieel gedrag van Wijzer in geldzaken onder ruim 1.000 consumenten van 18 t/m 80 jaar.

Meerderheid van de Nederlanders spaart

Het platform ziet zelfs een lichte verbetering ten opzichte van 2013: Nederlanders staan bijvoorbeeld iets minder vaak rood en ontvangen minder vaak betalingsherinneringen.

Verlies
Daar tegenover staat dat 41% van de mensen niet van plan is om maatregelen te treffen voor een verlies van inkomsten uit arbeid. Vooral jongeren, laag opgeleiden en mensen met een beneden modaal inkomen zijn dit niet van plan. Meer dan zes van de tien Nederlanders hebben wel weer een buffer voor de korte termijn (62%). Het bedrag in dit spaarpotje is bij 26% van de mensen hoger dan € 5.000.

Toekomst
Bij het nemen van financiële beslissingen houden de meeste Nederlanders t/m 66 jaar rekening met de toekomst (78%). Vaak kijkt men ongeveer 10 jaar vooruit (60%). Slechts 18% kijkt een langere periode vooruit.

Overstappen
Nederlanders blijven bij (de aanschaf van) hun financiële producten ook vergelijken tussen verschillende aanbieders. Toch is de bereidheid tot overstappen naar een andere aanbieder met een beter aanbod zeer gering. Slechts 18% van de mensen stapt over zodra dit kan.

Rood
Nederlanders in loondienst letten minder goed op hun financiën, zij staan vaker rood en ontvangen vaker betalingsherinneringen. Zij beschikken vaak wel over een goede buffer om onvoorziene gebeurtenissen financieel op te vangen. Niet-werkenden houden daarentegen hun financiën goed in de gaten (56% altijd), maar hebben relatief weinig spaargeld en buffer voor onvoorziene uitgaven.

Huishoudboekje
Bijna driekwart (72%) van de Nederlanders zou zelf beter willen worden in het in balans houden van het dagelijkse huishoudboekje, het rekening houden met (on)voorziene gebeurtenissen, financieel plannen of het bewust beslissen over financiële producten. Erg sterk is de motivatie om te verbeteren vaak nog niet. Jongere leeftijdsgroepen (18 t/m 34 jarigen), laag opgeleiden en mensen met een beneden modaal inkomen zijn het vaakst gemotiveerd om hun financiële gedrag te verbeteren.

De onderzoeksresultaten van de Monitor financieel gedrag, uitgevoerd door Motivaction, staan hier (pdf).

Reageer op dit artikel