nieuws

Rabobank verwacht aanhoudend herstel op de woningmarkt

Financiële planning

“Het herstel op de woningmarkt zet door”, is de positief gestemde verwachting die de Rabobank uit in het Kwartaalbericht Woningmarkt. De bank voorziet een stijging van het aantal verkochte woningen en de huizenprijs die in 2015 voort zal duren.

Rabobank verwacht aanhoudend herstel op de woningmarkt

De Rabobank verwacht dat het aantal verkochte woningen in 2014 zal toenemen naar 135.000 à 145.000 verkochte woningen. Voor 2015 schat de bank dat er 140.000 à 160.000 woningen van eigenaar zullen wisselen. Ook de huizenprijzen vinden voorzichtig de weg omhoog. De stijging zal in 2014 0,5% tot 1,5% bedragen. De stijging in 2015 zal uitkomen op 1% tot 3% ten opzichte van de woningprijs van 2014.

Aantrekkende economie
De Rabobank baseert de cijfers op de verwachting dat de economie in 2015 weer aan zal trekken. Woningmarkteconoom Pieter van Dalen: “Wij voorzien dan ook een verdere toename van de dynamiek op de woningmarkt. Doordat de woningprijs en de hypotheekrente naar verwachting niet snel zullen stijgen, blijven woningen goed betaalbaar. Ook neemt het reëel beschikbare inkomen per huishouden verder toe, evenals de werkgelegenheid. En gezien de lichte prijsstijgingen sinds medio 2013 verwachten we dat het vertrouwen in de Nederlandse woningmarkt eveneens blijft toenemen.”

Hypotheekrente
Dat de hypotheekrente op een laag niveau staat, en naar verwachting van de Rabobank blijft staan, is volgens Van Dalen niet alleen goed nieuws voor starters en doorstromers. “Ook woningbezitters bij wie de rentevaste periode binnenkort afloopt, profiteren van de huidige hypotheekrenteontwikkeling. En natuurlijk ondersteunt deze ontwikkeling ook het toenemende aantal woningverkopen en de voorzichtige prijsstijgingen die wij verwachten voor 2014 en 2015.”

Reageer op dit artikel