nieuws

Paul van der Meijs: “De vraag is of je na bijna vier jaar nog effectief bent”

Financiële planning

Het vertrek van Paul van der Meijs heeft niets te maken met de nieuwe strategie die De Hypotheker wil varen. De per 1 september aftredend directievoorzitter vond het na drieënhalf jaar een goed moment om afscheid te nemen van de organisatie.

Paul van der Meijs: “De vraag is of je na bijna vier jaar nog effectief bent”

Van der Meijs vertelt over zijn vertrek: “Het heeft niet zozeer met de aard van de nieuwe strategie te maken, maar meer met het moment. De vraag is of je na bijna vier jaar nog effectief bent.  Moet je als bestuurder zeven of acht jaar op dezelfde plek blijven zitten?” In gesprek met am kijkt Van der Meijs terug op zijn periode bij De Hypotheker.

In het persbericht waarin uw vertrek werd toegelicht, werd veel benadrukt dat het in goed onderling overleg was. Vaak is dan het tegenovergestelde waar. Was dat in deze situatie ook zo?
“Nee, we zijn zonder enige twijfel in goed overleg uit elkaar gegaan, dat is absoluut in harmonie gegaan. Ik heb wel veel verraste reacties op mijn vertrek gehad. Maar ik ben trots op hoe wij ons de laatste jaren aangepast hebben aan de veranderende markt, er zijn veel stemmen geweest die zeiden dat het ons nooit zou lukken. De markt blijft volop in beweging, wij hebben een strategie uitgerold die daarop gaat inspelen. Dan ga je bedenken wat het team is dat die strategie als beste kan executeren. Daar hebben we gesprekken over gehad. Ik denk dat het goed is als een frisse directievoorzitter dat gaat aanpakken.”

Wat houden die nieuwe plannen dan precies in?
“Ik vind dat het niet meer aan mij is om over de toekomst te praten. Die vraag moet je stellen aan mijn opvolger.”

Hoe kijkt u terug op uw tijd bij De Hypotheker? Wat waren de hoogte- en dieptepunten?
“Ik weet dat ik in het begin aan een hele stevige klus begon. We hebben de onderkant van de markt wel gezien. Dat was een extra uitdaging om te werken op een markt die een derde was van wat ie ooit was geweest. Toen ik begon had ik daar niet zo scherp het zicht op. Het positieve was dat we ons goed voorbereid en bijna geruisloos hebben aangepast aan de nieuwe manier van zakendoen zonder provisie. Dat was een enorme omslag in de organisatie, die hebben we heel soepel en heel goed voorbereid.”

Hoe laat u De Hypotheker achter? Blijft het slogan ‘Jazeker, De Hypotheker’ wel bestaan?
“Jazeker! Wie daaraan komt krijgt met mij te maken. Er blijft een sterk en gezond bedrijf achter, ook al werden er door de omgeving veel zorgen geuit over ons omdat we een groot log bedrijf zijn. Die pessimistische blikken hebben we gelogenstraft. De nieuwe strategie gaat ook niet over grote veranderingen, maar veel meer over het vernieuwen van de bedieningsconcepten. Die stappen kunnen worden gezet op een heel stevig fundament.”

Wat betekent uw vertrek voor uw plaats in het bestuur van de Organisatie van Financiële Dienstverleners (OvFD)?
“Die zetel is namens de leden, dus ik denk dat mijn opvolger die functie gaat vervullen. Tot die tijd zal onze manager Kennis & Compliance Patrick Bout het tijdelijk invullen.”

Zien we u snel weer terug in de financiële sector?
“Ik ga eerst een paar maanden niets doen om even alles op een rij te zetten. Na 25 jaar werken is dat ook wel even fijn. Daarna ga ik fit en opgeladen kijken wat de toekomst nog in petto heeft voor mij.”

Reageer op dit artikel