nieuws

AFM: Flitshandel alleen achteraf op te sporen

Financiële planning

In een column op OverGeld heeft Imre de Roo, woordvoerder van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), inzicht gegeven in de manier waarop de toezichthouder flitshandel opspoort. De Roo geeft aan dat het aantal orders op de beurs dusdanig hoog is, dat flitshandel alleen achteraf kan worden vastgesteld.

AFM: Flitshandel alleen achteraf op te sporen

“Het is tegenwoordig heel normaal dat dagelijks ruim een miljoen orders omgaan in een AEX-fonds op de Amsterdamse beurs waarin veel wordt gehandeld”, schrijft De Roo. “Als je met één oog knippert, kunnen al honderden orders worden verstuurd. Orders van met name flitshandelaren volgen elkaar op in enkele milliseconden.”

Big data
Volgens De Roo zorgt het hoge tempo en de net zo hoge frequentie van handelen ervoor dat het voor de AFM alleen mogelijk is om achteraf de handel te bekijken. De toezichthouder probeert daarbij allerlei technologieën te gebruiken om die big data te analyseren. Onderstaand plaatje is de vrucht van het gebruik van een van die technologische hulpmiddelen.

AFM big data

De Roo licht de afbeelding toe: “Zo ziet de handel in een Nederlands Fonds eruit gedurende een korte tijdsperiode. De horizontale as staat voor de tijd en de verticale as voor de koers van het aandeel. Iedere streep geeft een van de orders weer, van begin (inschieten van order) tot eind (uitvoering of verwijdering van de order). Langere strepen duiden dus op orders die lang in het orderboek liggen, terwijl korte streepjes meestal orders van flitshandelaren zijn. Je kunt met je eigen ogen terugkerende patronen en vreemde uitschieters echt zien. Een getraind oog kan hierin het handelsgedrag van de flitshandelaar herkennen.”

Reageer op dit artikel