nieuws

Familie en overheid helpen woningmarkt op gang

Financiële planning

Uit een inventarisatie van de Volkskrant blijkt dat ongeveer een kwart van alle transacties op de woningmarkt op dit moment tot stand komt dankzij financiële hulp van familie of overheid. Eigenwoningschenkingen, familiebankleningen en starterssubsidies zijn zo verantwoordelijk voor een groot deel van het herstel op de woningmarkt.

Familie en overheid helpen woningmarkt op gang

Dat meldde de Volkskrant afgelopen zaterdag. Het dagblad maakte een rondgang langs notarissen, makelaars, het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, de Belastingdienst en het Kadaster. Tienduizenden ouders benutten de (tijdelijke) mogelijkheid om hun kinderen tot € 100.000 belastingvrij te schenken voor de aankoop van een woning. Zo kwamen tien tot vijftien procent van het aantal woningverkopen tot stand. Bij 8 tot 9 procent kreeg de koper hulp via een familiebankconstructie. Startersleningen door Rijk, gemeente en provincie spelen tot slot een rol bij 4 tot 6 procent van de aankopen.

Reageer op dit artikel