nieuws

Beleggers begeven zich rechtstreeks op de herverzekeringsmarkt

Financiële planning

In plaats van te investeren in een herverzekeraar, leggen beleggers nu rechtstreeks hun geld in op het herverzekeren. Zogenaamde cat bonds (catastrophe bonds, oftewel rampenobligaties) zijn steeds populairder onder beleggers, meldt het FD.

Beleggers begeven zich rechtstreeks op de herverzekeringsmarkt

Een verzekeraar geeft een obligatie met forse rente uit, maar als er binnen de looptijd een een forse schade door bijvoorbeeld een orkaan wordt aangericht, hoeft de verzekeraar niet meer de hele obligatielening af te lossen. Op die manier dragen de beleggers bij voor het compenseren aan de schade.

Beurs
“Voor beleggers zijn cat bonds aantrekkelijk omdat hun waarde gekoppeld is aan natuurrampen en niet aan rampen op de beurs”, schrijft het FD. “Ze zijn, in beleggingstermen, volstrekt ongecorreleerd. Het alternatief: aandelen van een verzekeraar, hebben wel een sterke correlatie. Want herverzekeraars moeten hun grote buffervermogen beleggen. Op de markt.”

De omvang van de markt voor verhandelbare cat bonds zou op dit moment op $20 mld liggen, plus nog eens $25 mld aan soortgelijke effecten. Volgens de Wereldbank zou de markt binnen tien jaar kunnen groeien tot tussen de $150 mld en $350 mld.

Reageer op dit artikel