nieuws

‘Banken verdienen nog steeds fors aan hypotheken’

Financiële planning

Banken verdienen ondanks de lage rentestand nog steeds fors aan hypotheken. Dat zegt de Consumentenbond naar aanleiding van onderzoek van de Geldgids.

‘Banken verdienen nog steeds fors aan hypotheken’

De gemiddelde brutomarge voor een hypotheek met NHG staat begin juni 2014 op 2,1%, aldus de Geldgids. “Voor een tophypotheek bedraagt dit zelfs 2,9%.” De gemiddelde brutomarge bij de onderzochte banken lag medio 2008 nog op 1,4% en liep in de loop van 2012 op naar 3% en eventjes naar 3,5%. In 2013 daalde de marge van 3,2 naar 1,9% (september 2013).

Scherper
De Consumentenbond roept de politiek op om snel met de aanbevelingen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor de Nederlandse banken aan de slag te gaan, zodat consumenten een scherpere hypotheekrente krijgen. In het onderzoek ‘Barrières voor toetreding tot de Nederlandse bancaire retailsector’ van de ACM staat dat de concurrentie in de banksector voor de crisis al niet optimaal was en daarna nog verder afnam. De ACM doet negen aanbevelingen om het makkelijker te maken voor nieuwe banken (bijvoorbeeld Duitse) om op de Nederlandse markt te komen. Bart Combée, directeur Consumentenbond: “Wij roepen de politiek op om snel met de aanbevelingen van de ACM aan de slag te gaan. Van consumenten horen wij graag via de poll op onze website wat zij vinden van de huidige rentetarieven.”

Reageer op dit artikel