nieuws

VVD wil geen verdere verlaging van maximaal hypotheekbedrag

Financiële planning

De VVD is tegen een nieuwe verlaging van de maximale hypotheeksom als percentage van de woningwaarde, zo schrijft het FD vandaag.

VVD wil geen verdere verlaging van maximaal hypotheekbedrag

Momenteel mag een nieuwe koper van een huis maximaal 104% van de koopprijs lenen, wil hij nog in aanmerking komen voor renteaftrek.

Dat wordt in stapjes afgebouwd tot 100% in 2018. Vorig jaar bepleitte de commissie-Wijffels in een rapport over de toekomst van de bankensector een geleidelijke verlaging naar 80%.

Rust
De VVD ziet daar niets in, zei Kamerlid Roald van der Linde gisteren in een algemeen overleg over de koopwoningmarkt. “Iedereen wil nu alleen maar rust in de woningmarkt”.

Daarmee lijkt een verlaging van het hypotheekplafond, die door toezichthouders wordt toegejuicht omdat het zou bijdragen aan de financiële stabiliteit van het land, op korte termijn vrijwel uitgesloten, concludeert het FD vandaag.

Herstel
Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) zei wel dat de geplande verlaging van de maximale leensom naar 100% doorgaat. “Het standpunt was en is dat bij een robuust herstel van de woningmarkt we zullen kijken of er nadere stappen gezet worden.”

Reageer op dit artikel