nieuws

Vertrouwen in de woningmarkt stijgt

Financiële planning

Het vertrouwen van potentiële starters en eigenwoningbezitters is in het tweede kwartaal van 2014 toegenomen. Dit blijkt uit de woonindex van ING.

Vertrouwen in de woningmarkt stijgt

De woonindex van ING steeg in het tweede kwartaal met 3 punten naar 114. Vooral de verwachting over het aantal huizen dat wordt verkocht, is gestegen, meldt ING. Daarnaast zet ook de verwachting dat de huizenprijzen gaan stijgen verder door. Ruim twee derde van de ondervraagden verwacht inmiddels een stijging. Dit is de hoogste score sinds 2008.

Dennis Noordervliet, directeur Marketing Hypotheken bij ING: “Starters en koopwoningbezitters verwachten vooral een flinke stijging van de huizenprijzen. Dit kwartaal verwacht 68% een stijging ten opzichte van 54% vorig kwartaal. Het aantal koopwoningbezitters dat het een gunstige periode vindt op te kopen, is in de afgelopen drie kwartalen gelijk gebleven (6 op de 10). Onder starters is dit 8 op de 10.”

Restschuld
Ruim de helft van de eigenwoningbezitters verwacht een overwaarde op de woning, 17% denkt ‘onder water’ te staan en volgens 15% is de hoogte van de hypotheek gelijk aan de waarde van de woning. Een op de vijf koopwoningbezitters overweegt op dit moment af te gaan lossen op de hypotheek, 30% heeft weleens tussentijds afgelost. Deze percentages blijven de afgelopen kwartalen vrij stabiel. Wel geven meer mensen aan geen restschuld over te willen houden dan vorig kwartaal en daarom tussentijds af te lossen, meldt ING.

Verlies bij verkoop
Bijna de helft (44%) van de koopwoningbezitters is bereid om maximaal € 30.000 euro verlies te nemen bij verkoop van de woning en dit bedrag mee te financieren bij de aankoop van een nieuwe woning. Een derde is niet bereid om met verlies te verkopen. Gebleken is dat vier op de tien koopwoningbezitters niet bekend zijn met de mogelijkheid om restschuld mee te financieren.

Onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door TNS NIPO onder huurders met de intentie om binnen twee jaar een huis te kopen en onder eigenaren van een koopwoning. In totaal zijn in het tweede kwartaal van 2014 1.209 personen ondervraagd, waarvan 641 koopwoningbezitters en 568 personen wonend in een huurwoning met koopplannen binnen nu en 2 jaar.

Reageer op dit artikel