nieuws

NN dreigt verlies te lijden in woekerpoliszaak bij Europese Hof van Justitie

Financiële planning

NN dreigt verlies te lijden in woekerpoliszaak bij Europese Hof van Justitie

De advocaat-generaal van het Hof van Justitie in Luxemburg heeft vandaag een advies naar het Hof van Justitie van de EU gestuurd. Daaruit blijkt dat Nationale-Nederlanden woekerpolisklanten vóór het tekenen van hun contract beter had moeten informeren over de voorwaarden.

In de zaak gaat het om een klant die vindt dat Nationale-Nederlanden de kosten van woekerpolissen heeft verzwegen. Wanneer het Europese Hof van Justitie met een uitspraak komt, heeft dit ook gevolgen voor andere gedupeerden die geklaagd hebben bij hun verzekeraars.

Volgens Dries Beljon, de advocaat die de klagende klant bijstaat, opent het advies de weg naar een spoedige afronding van de vele claims die bij Nationale-Nederlanden zijn ingediend. Het verzekeringsconcern hangt mogelijk een claim van zo’n 3,5 miljard euro boven het hoofd.

Eerder al heeft geschilleninstituut Kifid in een losstaande zaak waarin dezelfde vraag speelde, geoordeeld dat NN inzicht had moeten geven in deze kosten.

Het advies komt op een slecht moment voor NN, omdat het bedrijf, dat nu nog onderdeel is van ING, zeer binnenkort naar de beurs gaat.

Een woordvoerster van NN zegt ook nu dat de geplande beursgang niet wordt uitgesteld. ‘We hebben altijd aangegeven dat we niet de mogelijke financiële consequenties kunnen kwantificeren van dit dossier’, zegt ze tegen het FD. Ze wijst erop dat aan beleggers is gemeld dat deze procedure speelt.

Een definitief vonnis van het Europees Hof kan  nog maanden op zich laten wachten, maar de conclusie van de advocaat-generaal wordt in 80% van de gevallen overgenomen.

Er zijn door NN in totaal 595.000 van deze polissen (met identieke voorwaarden) verkocht met een gemiddeld schadebedrag van € 6.000,-. De hele financiële sector heeft 2.5 miljard gereserveerd voor deze woekeraffaire.

Reageer op dit artikel