nieuws

Kritiek op Aegon-compensatie leidt tot onrust

Financiële planning

Godfried Sippel en Kapé Breukelaar, de mannen achter Stichting Koersplandewegkwijt, zijn niet blij met de kritiek op de hoogte van de Aegon-compensatie. “Wij krijgen nu mails van mensen die zich niet gaan melden bij Aegon.”

Kritiek op Aegon-compensatie leidt tot onrust

Vorige week kwamen stichting Woekerpolisproces en stichting Odin met kritiek op het compensatievoorstel van Aegon waarin de verzekeraar de overlijdensrisicopremie aanpast voor zo’n 580.000 mensen met een Koersplan of een soortgelijk product.

Aegon keert aan deze klanten een lagere vergoeding (gemiddeld € 400) uit dan aan de 30.000 deelnemers die waren aangesloten bij Stichting Koersplandewegkwijt (gemiddeld € 1.350). Die club profiteert namelijk optimaal van de uitspraak van de Hoge Raad van juni vorig jaar.
Pieter Lijesen zei in de media verbaasd te zijn dat Stichting Koersplandewegkwijt akkoord is gegaan met de door Aegon geboden compensatie. “’Aegon heeft in feite de jurisprudentie aan zijn laars gelapt.”

Zieltjes
Kapé Breukelaar, die als adviseur optrad voor Stichting Koersplandewegkwijt, zegt: “We hadden wel verwacht dat andere belangenbehartigers er in zouden knallen. Zij willen zieltjes winnen voor hun eigen achterban. En dat is prima hoor, maar dat moet je niet met oneigenlijke argumenten doen. Pieter Lijesen zegt in de media dat hij de gesprekken met Aegon is gestaakt, maar hij heeft er nooit bij gezeten.” Sippel en Breukelaar spraken bijna een jaar met Aegon over de compensatie van de Koersplanbezitters die niet bij de Stichting waren aangesloten. “Wij hadden daar nul financieel belang bij en alle vrijheid om nee te zeggen.”

Onhandig
Breukelaar erkent dat de deelnemers aan Stichting Koersplandewegkwijt een hogere compensatie krijgen. “Omdat Aegon onhandig heeft geprocedeerd hebben zij een mazzeltje. Aegon verzuimde in de procedure een redelijke premie aan te voeren. Toen heeft de Hoge Raad deze zelf vastgesteld, en dat pakte gunstig uit voor de stichting. Had Aegon toen wel zelf een voorstel gedaan, dan zou de premie in lijn liggen met de nu voorliggende regeling.”

Stappen
Ook de kritiek van Stichting Odin, bij monde van Jeffrey Leichel, dat het voorstel van Aegon slechts geldt voor polissen met een ingangsdatum tot 1999 is volgens Breukelaar niet relevant. “Die grens ligt er omdat daarna in allerlei stappen de regelgeving al is aangescherpt.” Hij vindt dat klanten die voor de geboden compensatie in aanmerking komen gewoon hun geld bij Aegon moeten gaan ophalen. “En als ze dat willen kunnen ze zich alsnog aansluiten bij een van de verenigingen. Het een sluit het ander niet uit.”

Reageer op dit artikel