nieuws

Huizenprijzen stijgen weer, maar langzamer dan elders

Financiële planning

De Nederlandse huizenmarkt sluit zich voor het eerst in jaren weer aan bij de groep van Noord-Europese landen waar de huizenprijzen stijgen. Desondanks zijn Nederlandse koopwoningen nog altijd relatief duur. Dat stelt kredietbeoordelaar S&P in een rapport over de Europese huizenmarkt dat vandaag in het FD wordt besproken.

Huizenprijzen stijgen weer, maar langzamer dan elders

Volgens de kredietbeoordelaar zullen de prijzen van Nederlandse koopwoningen dit jaar voor het eerst in vijf jaar weer stijgen. In vergelijking met andere Europese landen is de toename van 1% echter bescheiden.

Voor het Verenigd Koninkrijk verwacht S&P een gemiddelde stijging van 7% nadat de markt vorig jaar ook al met 5,4% was aangetrokken.

In Duitsland zullen huizen dit jaar 4,5% duurder worden; vorig jaar kwam er 5% bij.

Huizenbezitters in het Verenigd Koninkrijk profiteren van een extreem lage hypotheekrente van 2,5%. Ook heeft de Britse regering begin dit jaar de leencapaciteit van starters fors uitgebreid door hypotheken tot £ 600.000 te garanderen.

Het herstel van de Nederlandse huizenmarkt is volgens S&P nog kwetsbaar, mede door de oplopende werkloosheid.

Reageer op dit artikel