nieuws

Herman Wijffels: ‘DNB zag niets meer in Rabo als coöperatie’

Financiële planning

Herman Wijffels heeft zijn levensverhaal laten optekenen. Gisteravond sprak hij er over met Sven Kockelmann in het tv-programma Een op een, en vandaag bericht het FD er over. Wijffels geeft de Nederlandsche Bank (DNB) de schuld van veel Rabobank-ellende.

Herman Wijffels: ‘DNB zag niets meer in Rabo als coöperatie’

Eind jaren 90 meende DNB dat het coöperatiemodel van Rabobank zijn uiterste houdbaarheidsdatum was gepasseerd. Toenmalig DNB-president Nout Wellink kaartte dit regelmatig aan. Dit zegt Wijffels, bestuursvoorzitter van de bank van 1986 tot 1999, in de biografie die aanstaande donderdag over hem verschijnt. Vorig jaar kwam Rabo in aanvaring met DNB omdat de lokale Rabobanken hun klant- en hypotheekdossiers niet op orde hadden.

Teugels
DNB wilde dat de centrale organisatie in Utrecht de teugels strakker zou aanhalen. Op dit moment is er binnen Rabobank een discussie gaande over eventuele aanpassingen in de verhoudingen tussen lokale banken en het hoofdkantoor.

“Bij DNB vonden ze dat wij achterbleven, dat coöperaties niet meer van deze tijd waren, dat al die mensen in die besturen geen verstand hadden van hoe een bank in elkaar stak”, zegt Wijffels in het boek.

“Zij zagen niet dat het zicht hebben op hoe degelijk mensen in het leven staan een belangrijk onderdeel van risicomanagement van een bank is.” Volgens Wijffels vond DNB afwegingen die niet puur rationeel en geformaliseerd zijn ‘griezelig’.

Gevoelig
In de visie van Wijffels was Wellink te gevoelig voor de sfeer bij de grote buitenlandse toezichthouders, waaronder die in de VS en Groot-Brittannië.

“Die lui die Wellink daar ontmoette presideerden over dat grote zakenbankieren. Die wereld, daar ging grote aantrekkingskracht van uit, ook op de Nederlandse elite. Die is erin meegegaan.”

De biografie, met de titel De Opdracht, is geschreven door journalist Jan Smit.

Reageer op dit artikel