nieuws

Brussel wil soepeler beleid hypotheekfinanciering

Financiële planning

Nederlandse banken en verzekeraars krijgen mogelijk toch meer ruimte om hun vele tophypotheken door te verkopen aan beleggers. De Europese Commissie werkt aan een voorstel waarbij deze vorm van hypotheekfinanciering soepeler wordt behandeld dan eerder aangenomen. Daarmee wordt wel getornd aan de afspraken in Basel 3. Het FD bericht vandaag over een intern document van het directoraat Markt van de Commissie, dat pleit voor meer ruimte voor banken en verzekeraars.

Brussel wil soepeler beleid hypotheekfinanciering

Brussel is van plan om de soepelere behandeling mogelijk te maken voor alle hypotheken die de toezichthouder veilig vindt. In de internationale regels (zoals opgesteld in Basel 3) staat nog dat de hypotheken maximaal 80% van de waarde van de woning mogen hebben.

In Nederland zijn de hypotheken doorgaans veel hoger, en in het voorstel van de Commissie zijn die dus ook toegelaten.

Groot belang
Voor Nederland is deze specifieke vorm van hypotheekfinanciering, securitisatie genoemd, van groot belang. Nieuwe internationale bankenregels dreigden securitisaties veel minder aantrekkelijk te maken. Vorig jaar werden de regels al iets versoepeld, maar nu wil de Europese Commissie een stap verder gaan bij de omzetting van deze regels in Europese wetgeving.

“Een enorme stap vooruit”, zegt Ian Bell van PCS, in het FD. Hij werkt bij een Londense vereniging die pleit voor een soepelere behandeling van securitisaties die aan bepaalde kwaliteitscriteria voldoen.

Afhankelijk
Ook Nederlandse banken hebben bij herhaling gevraagd om een andere regeling. Zij zijn veel meer afhankelijk van securitisatie dan banken uit andere landen.

Regels
Bij de regels draait het allemaal om de aantrekkelijkheid van securitisaties als belegging voor andere banken. Veel buitenlandse banken hebben juist een overschot aan spaargeld, dat ze via securitisatie in Nederlandse hypotheken kunnen steken. De regels die Brussel wil versoepelen, bepalen welke securitisatie meetelt voor het verplichte potje met liquide middelen.
Brussel heeft al eerder gesteld dat er oplossingen moeten komen voor kredietverlening met lange looptijden, omdat anders de stagnerende economie niet op gang komt. De Europese voorstellen waarin de Baselse regels voor een deel terzijde worden geschoven, komen daaruit voort.

Reageer op dit artikel