nieuws

Bart Combée van de Consumentenbond: “Onderhandel over financieel advies”

Financiële planning

Op de site van de Telegraaf doet Bart Combée van de Consumentenbond een oproep om te onderhandelen over het tarief als de consument naar een financieel adviseur stapt. Hij rept van onderzoek van de Consumentenbond waarin de prijzen voor een financieel plan variëren van 1200 tot 3900 euro.

Bart Combée van de Consumentenbond: “Onderhandel over financieel advies”

Bart Combée op de site: “Wanneer mevrouw Kerkhof een belastingvraag heeft, raadpleegt zij een financieel adviseur. Als die geen pasklaar antwoord heeft, gaat ze langs bij een kantoor waar het eerste halfuur ‘gratis’ is. Maar daar zit zij een paar uur en is vervolgens nog drie uur druk met een vragenlijst invullen. De adviseur factureert haar later doodleuk €500 voor een ongevraagd financieel plan dat nog steeds geen antwoord op haar vraag geeft. Daarop bezoekt zij de adviseur van haar ouders. Die geeft binnen vijf minuten antwoord: gratis!”

Ongewisse pad
Volgens Combée is dit verhaal wellicht uitzonderlijk, maar illustratief “voor het ongewisse pad waarop de consument zich begeeft met een financieel adviseur”.

Volgens Combée tast de consument veelal in het duister, zowel over de kwaliteit van het advies als over de prijs. “Zo bestaan er geen duidelijke richtlijnen over de tarieven van financieel adviseurs. Volgens toezichthouder AFM moeten die ‘redelijk’ zijn, maar daarmee kun je alle kanten op. Wel moeten de kosten vooraf zijn gemeld. Is dat niet gebeurd, dan sta je als klager sterk”.

Tarieven
Volgens de directeur vroeg de Consumentenbond 14 gecertificeerde financieel planners naar hun tarieven. Dat leverde een gemiddelde van €170 per uur (inclusief btw) op, van €115 tot bijna €220. Voor een compleet financieel plan ben je dan €1200 tot €3900 kwijt. Combée: “Die prijs is onderhandelbaar en het is dan ook slim om dat te doen of om een maximum af te spreken.”

Hij roept iedereen op die de tarieven en de kwaliteit van financieel adviseurs wil vergelijken naar vergelijkingssites als Advieskeuze.nl. te gaan.

Reageer op dit artikel