nieuws

DNB: Hypotheken onder water latent risico

Financiële planning

Het grote aantal hypotheken dat in Nederland onder water staat vormt een risico voor huishoudens, banken en de overheid. Dat schrijft DNB in het verslag Overzicht Financiële Stabiliteit in Nederland over het voorjaar van 2014.

Volgens de toezichthouder zijn de betaalachterstanden en verliezen op hypotheken, ondanks de forse prijsdalingen op de woningmarkt, nog beperkt. Maar deze portefeuille gaat een kwetsbaarheid worden als de werkloosheid oploopt en de huizenprijzen nog verder dalen.

Onder water
Vooral hypotheken die onder water staan vormen in dat geval een risico. Extra vrijwillige aflossingen zouden in dat geval kunnen helpen, maar die vinden volgens DNB beperkt plaats bij onder water staande hypotheken. “Het gaat hierbij vooral om aflossingen door ouderen op aflossingsvrije hypotheken”, schrijft de toezichthouder. “Minder dan een kwart van de vrijwillige aflossingen vond plaats bij hypotheken die onder water staan. Dit illustreert dat huishoudens met onderwaterhypotheken maar beperkt beschikken over financieel vermogen om in te zetten voor extra aflossing.”

De hypotheekproblemen dragen volgens DNB gevolgen met zich mee voor het financiële stelsel. “Vanwege de omvang van de hypotheekportefeuilles zou een forse stijging van verliezen een risico vormen voor het financiële stelsel.” In het meest pessimistische scenario komt de DNB tot een maximaal verlies van € 2 mld per jaar.

Woekerpolis
DNB roept de sector ook op om zo snel mogelijk een oplossing te vinden voor de woekerpolisaffaire. Deze voorkomt namelijk consolidatie in de branche. “Tot slot is het van onverminderd belang om op korte termijn een definitieve oplossing te vinden voor het dossier beleggingsverzekeringen. Onzekerheid over mogelijke claims vormt een belangrijk risico en bemoeilijkt andere aanpassingen zoals consolidatie door middel van fusies en overnames.”

Reageer op dit artikel