nieuws

Convenant bestrijdt hypotheekfraude en hennepteelt

Financiële planning

Omdat hennepteelt en hypotheekfraude vaak samen gaan, binden politie, OM en de Nederlandse hypotheekverstrekkers in de regio Zeeland-West-Brabant samen de strijd aan tegen hennepteelt in koopwoningen. Zij sluiten vandaag een convenant.

Convenant bestrijdt hypotheekfraude en hennepteelt

De samenwerking maakt het voor de politie mogelijk om de financiële instellingen structureel te informeren over aangetroffen hennepplantages in door hen gefinancierde panden. Omdat hennepteelt regelmatig samengaat met hypotheekfraude is de informatie van de politie ook aanleiding om zelf onderzoek te doen. Als geconstateerd wordt dat er gefraudeerd is, wordt de lening in principe opgeeist, wordt er aangifte gedaan en volgt opname in het Incidentenwaarschuwingssysteem van de hypotheekverstrekkers.

Wanhoop
Volgens Hans Vissers, politiechef van de regio Zeeland-West-Brabant, komt de samenwerking op een goed moment: “Wij treffen steeds vaker hennepkwekerijen aan in kooppanden. Waarschijnlijk komt dit door de strenge controle op wietteelt in huurpanden, maar ook omdat eigenaren hun moeilijk verkoopbare woningen uit wanhoop beschikbaar stellen voor het plaatsen van kwekerijen”.

Criminelen
Wim Mijs, directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB): “Hypotheekverstrekkers hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid en willen hun naam niet verbinden aan criminelen. Ik zie de bundeling van onze krachten als een belangrijke en logische stap in de bestrijding van hennepteelt en hypotheekfraude.”

In 2013 vonden in Zeeland-West-Brabant ruim 600 hennepruimingen plaats. Het betrof in 45% van de gevallen een koopwoning. Geschat wordt dat er zich in de provincie Brabant alleen al 5.500 à 6.800 wietkwekerijen bevinden.

Reageer op dit artikel