nieuws

Bezitters aflossingsvrije hypotheek niet bewust van kostenstijging bij verhuizing

Financiële planning

Huizenbezitters met een volledig aflossingsvrije hypotheek zijn zich vaak niet bewust van het feit dat hun maandlasten zullen gaan stijgen als ze een nieuwe woning kopen. Maar liefst 48% verwacht dat hun kosten niet zullen stijgen, terwijl huizenkopers juist wel aangeven op de hoogte te zijn van de veranderde regels op de woningmarkt. Dit blijkt uit onderzoek van platform Wijzer in geldzaken onder vijfhonderd personen.

Bezitters aflossingsvrije hypotheek niet bewust van kostenstijging bij verhuizing

Omdat de aflossingsvrije hypotheek aan banden is gelegd, moeten kopers volgens het platform bijna altijd meer gaan aflossen en dus hogere maandlasten dragen. Alhoewel 80% van de woningbezitters zegt zich hiervan bewust te zijn, denkt toch bijna de helft dat hun maandlasten niet zullen stijgen bij aankoop van een nieuwe woning. “Een mogelijke verklaring is dat veel huizenbezitters de concrete effecten van de recente maatregelen op hun eigen financiën toch niet overzien”, suggereert Wijzer op geldzaken.

Restschuld
Uit het onderzoek blijkt ook dat kopers met een restschuld een grotere wens hebben om groter te gaan wonen dan zij die geen restschuld hebben. De verklaring hiervoor zou volgens het platform kunnen zijn dat kopers met een restschuld vaak jonger zijn. Jongere kopers geven vaak aan groter te willen wonen.

Een groter huis is overigens voor ongeveer de helft van de ondervraagden de reden om een nieuw huis te kopen. Ook de huidige toestand van de woningmarkt blijkt een reden om rond te kijken. De huidige prijzen en het ruime aanbod wordt door respectievelijk 15% en 14% genoemd als reden om te kijken naar een nieuwe woning.

Reageer op dit artikel