nieuws

Europees provisieverbod laat nog wel even op zich wachten

Financiële planning

Er zullen voorlopig in de EU behalve Groot-Brittannië en Nederland geen andere landen zijn die een provisieverbod gaan invoeren. In de nieuwe richtlijn voor beleggingsgerelateerde diensten Mifid II, waarover de Europese Commissie, het Europees Parlement en de raad van ministers onlangs een akkoord sloten, wordt niet gerept van een verbod op provisie. Dat komt mede door een intensieve lobby van financiële instellingen, schrijft het Duitse blad Die Welt.

Europees provisieverbod laat nog wel even op zich wachten

Mifid II bevat wel transparantieregels, maar laat richtlijnen voor de manier waarop advies moet worden beloond achterwege. "Pogingen om het beloningssysteem voor adviseurs van beleggingsfondsen of verzekeringsproducten in Europees verband te veranderen, zijn weer in Brussel gestrand", meldt Die Welt. "De lobby van banken en verzekeraars heeft het spook van de fee-beloning verjaagd – en deze keer voor lange tijd." Dat verwacht de directeur van een in financiële dienstverleners gespecialiseerd adviesbureau. Hij denkt dat in de Duitse financiële wereld rechtstreekse beloning door de klant tot 2020 niet meer dan 10% van de totale verdiensten zal uitmaken. Nu is dat nog geen 1%.
In de Mifid II-richtlijn is wel opgenomen dat adviseurs die zich nadrukkelijk als onafhankelijk presenteren, geen provisie meer mogen ontvangen.  De richtlijn wordt naar verwachting eind 2016 ingevoerd.

Reageer op dit artikel