nieuws

‘Consument nog zeker tien jaar niet financieel zelfbewust’

Financiële planning

Het duurt nog zeker tien jaar voordat de consument in staat is om zelf te bepalen of hij al dan niet advies nodig heeft over financiële producten. Dat stelt algemeen directeur Arno Dolders van Legal & General. De overheid heeft met de invoering van het provisieverbod een “ernstige denkfout gemaakt".

‘Consument nog zeker tien jaar niet financieel zelfbewust’

"Bij de idee van invoering van directe beloning is het plaatje geschetst van een zelfbewuste consument die heel goed zelf weet wanneer, waarover en van wie hij advies wil hebben. En daarbij de afweging kan maken wat de waarde van dit advies voor zijn persoonlijke situatie is. De werkelijkheid is echter dat de Nederlandse consument in hoge mate financieel onbekwaam is."
Omdat de wetgever niet wil borgen dat de meeste Nederlanders kunnen beoordelen of zij een adviseur nodig hebben, moet de branche dat doen, aldus Dolders. "
Ik taxeer dat zelfs wanneer we als aanbieders en intermediair erg ons best doen het zeker nog tien jaar zal duren voordat we op dit punt een acceptabel minimumniveau hebben bereikt."   Risicoscanner Om een begin te maken, heeft Legal & General de risicoscanner ORV ontwikkeld. Die is binnen een maand na introductie door 150 intermediairbedrijven besteld. Met de risicoscanner kunnen consumenten op de website van de adviseur zelf een globale indicatie maken of en voor welk bedrag er behoefte is aan een overlijdensrisicoverzekering. Bij het overzicht dat de klant krijgt, worden geen specifieke aanbieders genoemd. "Aan de hand van deze informatie kan de consument of zelf op zoek gaan naar een geschikte aanbieder dan wel op basis van deze informatie een gesprek aangaan met zijn adviseur."  Doordat de klant zelf een deel van de inventarisatie voor zijn rekening neemt, gaat het adviesproces sneller en blijven de kosten beperkt, aldus Legal & General.  

Reageer op dit artikel