nieuws

CBb zet streep door AFM-boete voor Mercedes-Benz

Financiële planning

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft een boete van € 24.000 vernietigd die de AFM in 2010 had opgelegd aan Mercedes-Benz Financial Services. Drie jaar terug had de rechtbank in Rotterdam al geoordeeld dat de boete moest worden teruggedraaid; de toezichthouder ging daartegen in beroep, maar zonder succes.

CBb zet streep door AFM-boete voor Mercedes-Benz

De financieringsdochter van het automerk richtte zich bij het aanbieden van consumptief krediet niet voldoende op het voorkomen van overkreditering, zo oordeelde de AFM in 2010. Mercedes-Benz had wel criteria om het verstrekken van te hoge kredieten te voorkomen, maar die waren voor dat doel niet geschikt, vond de AFM. "De AFM heeft aangevoerd dat de toe te passen criteria in geen enkel geval mogen leiden tot het aangaan van een kredietovereenkomst die, met het oog op overkreditering van de consument, onverantwoord is. Het CBb oordeelt dat dit een te ruime uitleg is van artikel 115, eerste lid, BGfo."
De rechtbank Rotterdam oordeelde in 2010 al dat de BGfo-regels alleen voorschrijven dat aanbieders van krediet bij elke aanvraag criteria moeten toepassen om overkreditering te voorkomen. Die hoeven niet per se minstens zo scherp te zijn als de regels in de gedragscode VFN.

Het boetebesluit is van de website van de toezichthouder verwijderd.

Reageer op dit artikel