nieuws

Beleggingsaspect bracht Sietze Alkema de overwinning

Financiële planning

Hij liet zo’n 250 concurrenten achter zich en sleepte tijdens het PFP Forum op 29 januari de titel van financieel planner van het jaar 2014 in de wacht: Sietze Alkema (45). Jurylid Roelof Meijer: "De aandacht voor het beleggingsaspect in het financieel plan gaf de doorslag. Vooral omdat beleggen door financieel planners nog vaak wordt vermeden."

Beleggingsaspect bracht Sietze Alkema de overwinning

De jury heeft je tot winnaar uitgeroepen. Verbaasd?
"Ik was wel verrast. Het is de eerste keer dat ik meedoe en ik heb geen ervaring met verkiezingen. Ik heb er wel heel veel tijd in gestoken. Er zelfs een heel weekend aan besteed."

Waarom is er zo weinig aandacht voor het beleggingsaspect in de financiële planning?
"Ik denk dat het deels te maken heeft met het feit dat In Nederland het pensioen nog vrij goed geregeld is. Nederland is veel meer inkomens- en fiscaal gestuurd. In het buitenland wordt veel meer aan vermogensopbouw via beleggen gedaan. Het vermogen zit hier over het algemeen in de hypotheek, spaarrekeningen en eventueel een tweede huis."
 
Je werkt bij Omnyacc Accountants en Adviseurs. Moeten we dat kennen?
"Omnyacc is een samenwerkingsverband van een zevental fullservicekantoren in Noord-Holland en Friesland. Ik ben partner bij Omnyacc GoesDeen in Heemstede en Zwaagdijk (tussen Hoorn en Enkhuizen). Een kantoor dat zich, naast accountancy, is gaan specialiseren op het gebied van financiële planning, pensioenen en HRM, maar ook AOV."
 
Wat betekent financiële planning voor jullie?
"Ik heb een fiscale en notariële achtergrond en ben me meer gaan richten op financiële planning als onafhankelijk financieel planner de afgelopen jaren. We zien ook dat steeds meer mensen naar ons komen voor een financieel plan. Daar zie ik toekomst in. Onze klanten zijn veelal mkb-bedrijven en de meer vermogende klanten zoals CFO’s/CEO’s uit de regio Heemstede, Castricum, Bloemendaal."
 
Je neemt het stokje over van Greet Vernooij. Zij werd vorig jaar bovendien uitgeroepen tot ‘FFP-planner van het jaar 2013’. Is dat ook jouw ambitie?
"Ze heeft me wel uitgedaagd om mee te doen, maar ze wist niets van mijn deelname. Ze was dan ook stomverbaasd toen ik gisteren het podium betrad. Of ik ook voor de dubbele titel ga? Ik ga eerst lekker genieten van deze prijs en ga er dan eens over nadenken."

Reageer op dit artikel