nieuws

De hypotheekregels uit het Woonakkoord

Financiële planning

Het Woonakkoord is gisteren nipt – met 38 stemmen voor en 37 tegen – aangenomen door de Eerste Kamer. Wat staat er ook alweer in op hypotheekgebied?

De hypotheekregels uit het Woonakkoord

In het afgelopen voorjaar gepresenteerde plan van minister Blok (Wonen), dat op 1 januari ingaat, blijft het de norm om hypotheken binnen 30 jaar volledig en volgens een annuïtair schema af te lossen. Daarnaast mag er naast de hypotheek nog een niet fiscaal aftrekbare tweede lening worden gesloten tot maximaal 50% van de waarde van de woning. De looptijd van die tweede lening is maximaal 35 jaar. De constructie levert in het begin lagere maandlasten op, maar is over de totale looptijd duurder dan een ‘enkele’ hypotheek.
Verder bevat het akkoord een verhoging van de bijdrage die de overheid levert aan startersleningen. Die gaat omhoog van € 20 mln naar € 50 mln, goed voor ongeveer 11.000 startersleningen.
Andere maatregelen
Andere maatregelen zijn onder meer een jaarlijkse verhoging van de huur met maximaal 4% boven inflatie voor mensen met een inkomen boven de € 43.000 per jaar. Voor inkomens onder dat bedrag is de maximale verhoging 2% boven inflatie; de huren voor inkomens tot € 33.614 stijgen maximaal 1,5% boven inflatie. De verhuurderheffing die woningcorporaties moeten afdragen gaat van € 50 mln dit jaar naar € 1,7 mld in 2017.
 

Reageer op dit artikel