nieuws

Nederlandse miljonair kiest voor vermogensbehoud

Financiële planning

De Nederlandse miljonair is opvallend positiever gestemd over de ontwikkeling van het eigen vermogen, de economie en de eigen zakelijke situatie dan een jaar geleden. Hoewel de miljonair sinds de crisis meer is gaan sparen en minder belegt, lijkt de beweging naar meer sparen te stabiliseren. Dit blijkt uit het Dutch Wealth Report van Van Lanschot Bankiers.

Nederlandse miljonair kiest voor vermogensbehoud

Er zijn 92.000 miljonairshuishoudens in Nederland, ruim één op de honderd huishoudens. De gemiddelde miljonair bezit bijna € 3 miljoen, tegenover een gemiddeld vermogen van € 56.000 van niet-miljonairs. Miljonairs bezitten daarmee bijna 40% van het totale particuliere vermogen in Nederland. Het besteedbaar jaarinkomen van de miljonair ligt met € 93.000 gemiddeld 3 keer zo hoog als dat van de gemiddelde Nederlander (€ 32.000). Het inkomensverschil tussen miljonairs en niet-miljonairs is daarmee veel kleiner dan het vermogensverschil.
Beleggen
Vermogensbehoud is voor 53% van de miljonairs op dit moment belangrijker dan vermogensgroei (44%). Net als vorig jaar belegt de helft van de miljonairs het vermogen grotendeels zelf. Wel brengen ze een wat groter deel van hun vermogen in vermogensbeheer onder. Van de miljonairs verwacht 47% dat de bank of vermogensbeheerder meer rendement uit het vermogen kan halen dan zijzelf, een stijging van 8 procentpunt ten opzichte van vorig jaar. Ruim een derde van de miljonairs zegt online, zonder adviseur, te handelen; de helft stelt wel prijs op een gesprek met een beleggingsadviseur.
Onderzoek
In deze tweede editie van het onderzoek onder miljonairs in Nederland heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek in opdracht van Van Lanschot data uit diverse CBS-bronnen geanalyseerd om te komen tot een beschrijving van de miljonair in Nederland. Aanvullend is door onderzoeksbureau GfK een onderzoek uitgevoerd onder 252 Nederlandse miljonairs met vragen over hoe miljonairs met hun vermogen omgaan, hoe zij denken over diverse financiële onderwerpen, de volgende generatie en maatschappelijke betrokkenheid.

Reageer op dit artikel