nieuws

‘Consument ziet geen verschil tussen uitvaartpolis en ORV’

Financiële planning

Consumenten hebben geen goed beeld van de verschillen tussen een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicopolis (ORV), concludeert Reaal uit onderzoek dat door TNS Nipo is uitgevoerd.

‘Consument ziet geen verschil tussen uitvaartpolis en ORV’

Het onderzoeksbureau ondervroeg Nederlanders met een vaste partner. Van hen denkt 19% dat een ORV bedoeld is om de uitvaart mee te betalen en 36% weet überhaupt niet waar een ORV voor bedoeld is. Van de groep die wel een risicopolis heeft gesloten, zegt nog altijd 28% niet te weten wat het doel van de polis is. Van degenen die geen ORV hebben gesloten, denkt 24% dat het een uitvaartverzekering is.
Jongeren en kopers beter op de hoogte
Ruim twee derde van de kopers is bekend met de ORV, bij huurders is dat de helft. "Ongeveer een derde (31%) van de huurders verwart de ORV met een uitvaartverzekering; dat is slechts 15% bij mensen met een koopwoning." Van de consumenten tussen de 18 en 44 jaar weet 76% wat een ORV is. Bij 65-plussers, is minder dan de helft (46%) op de hoogte. " Mogelijk speelt hierbij mee dat Nederlanders op oudere leeftijd minder vaak een ORV afsluiten."
Minder dan een kwart (23%) heeft maatregelen getroffen via bank of verzekeraar om na het overlijden van de partner op dezelfde voet verder te kunnen leven. 40% verwacht voldoende inkomen te hebben om het overlijden te kunnen opvangen. "Daarnaast denkt 24% voldoende uitkering te krijgen uit het nabestaandenpensioen of voorzieningen van de overheid."
Niet meer van deze tijd
Bart Janknegt, directeur marketing en distributie bij Reaal, ziet in de onderzoeksresultaten een signaal dat consumenten hun eigen zaken beter moeten regelen: "De trend is dat de overheid zich steeds meer terugtrekt.  De veronderstelling dat het wel goed komt, is gewoon niet meer van deze tijd."

Reageer op dit artikel