nieuws

Hypotheekmarges omlaag

Financiële planning

Nederlandse banken maken minder winst op nieuwe hypotheken omdat ze, ondanks de stijgende rente op de kapitaalmarkt, de hypotheekrente niet verhogen. In een paar maanden is de marge met meer dan een half procentpunt gedaald.

Hypotheekmarges omlaag

Voor het eerst sinds jaren staat de marge zo sterk onder druk. De daling is opmerkelijk aangezien banken tot voor kort onder vuur lagen van politici en consumentengroepen omdat de marge te hoog zou zijn. Banken konden sinds de kredietcrisis hun hypotheekwinsten opvoeren omdat buitenlandse concurrenten geen financiële ruimte meer hadden om hier met prijzen te stunten.
In korte tijd zijn de kosten nu echter zo scherp gestegen dat banken die niet kunnen doorberekenen. Vooral niet nu de concurrentie weer aan het toenemen is, vooral van binnenlandse partijen. Ook zijn verzekeraars actiever geworden.
(FD, pag. 1)
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
Royale marge op hypotheken is verdampt
(FD, pag. 2 en 3)
Hypotheek? Ga zelf op zoek
(Volkskrant, pag. 31)

Reageer op dit artikel