nieuws

Hypothecair planners leggen beroepseed af

Financiële planning

Afgelopen week hebben 125 leden van de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP) collectief de beroepseed of -belofte afgelegd. De vereniging had in april ook al zo’n bijeenkomst gehouden. Toen legden 150 leden de beroepseed af. De NVHP telt in totaal ruim 1.000 leden.

Hypothecair planners leggen beroepseed af

Plaatsvervangend voorzitter Alexander van Voorst Vader maakte van de gelegenheid gebruik om te benadrukken dat persoonlijk financieel advies voor de consument steeds belangrijker zal worden, omdat van overheidswege steeds meer financiële voorzieningen komen te vervallen. "Het geven van een grotere eigen verantwoordelijkheid aan de burger is een politieke keuze. De vraag die dan echter ook gesteld moet worden is, of die burger op dit moment die eigen verantwoordelijkheid aankan. Die vraag kan met een duidelijk ‘nee’ worden beantwoord. De gemiddelde consument is financieel onbekwaam."
Erkenning
Het afleggen van de eed of belofte is geen straf, maar "een erkenning van de cruciale rol die u voor de consument in uw dagelijks leven vervult", aldus Van Voorst Vader. "Maar de tekst van de eed zal ook steeds vaker een civielrechtelijke betekenis krijgen. Bij de rechter, maar ook bij Kifid. Want los van allerlei specifieke wettelijke bepalingen, verklaart u als adviseur dat u zich in uw dagelijks werk zult laten leiden door het belang van de klant. En daaraan zal uw klant u terecht houden.”
Onderscheidend blijven
Het bestuur van de NVHP ziet de beroepseed als een begin op weg naar meer vertrouwen van de klant en versterkte dienstbaarheid van de leden. "Consumenten mogen bij leden van de NVHP een advies verwachten dat ligt op een beduidend hoger niveau dan bereikt kan worden met inzet van alleen de wettelijk minimale deskundigheidseisen. Maar consumenten mogen meer verwachten. Ze mogen ook bij de leden van de NVHP een beroepsethiek verwachten die onderscheidend is van de grote gemene deler.” Het NVHP-bestuur gaat met de leden de invulling van deskundigheid en beroepsethiek tegen het licht houden. "Met het doel om onderscheidend te blijven en daarmee de consument een extra keuze te bieden.”

Reageer op dit artikel