nieuws

Banken schroeven winstmarge hypotheekrente terug

Financiële planning

Volgens de Rentebarometer van Vereniging Eigen Huis (VEH) betalen huiseigenaren die een hypotheek afsluiten of verlengen een iets lagere rente. Banken schroeven de extra winstmarge op de hypotheekrente langzaam terug, al is de extra winst door het gebrek aan concurrentie tussen banken nog steeds te hoog vindt VEH.

Banken schroeven winstmarge hypotheekrente terug

Volgens de barometer van de vereniging bereikte de gemiddelde extra winstmarge op nieuwe hypotheken – die bovenop de gemiddelde winstmarge op hypotheektarieven komt – in januari van dit jaar het historisch hoge niveau van 1,06 procentpunt. In juli daalde deze winstopslag naar gemiddeld 0,67 procentpunt.
Hypotheekrente lager
De populaire rentevaste periode van 10 jaar is in de periode van januari tot en met juli gedaald van 4,65 naar 4,3 procent; een verlaging van 0,35 procentpunt. “Banken en andere hypotheekverstrekkers berekenen de hogere rente die zij betalen voor het aantrekken van geld op de kapitaalmarkt niet door aan hun klanten en verlaagden de consumententarieven”, aldus VEH.
ING
Ook heeft het opheffen van de concurrentiebeperking van ING effect. “Het prijsleiderschapsverbod voor ING werd in november 2012 opgeheven. Op dat moment lag het rentetarief van deze bank nog bijna 1 procentpunt boven dat van marktleider Rabobank. Vanaf mei zijn de hypotheekrentetarieven van deze twee banken op gelijke hoogte gekomen. ABN AMRO, die nog wel met een prijsleiderschapsverbod te maken heeft, volgt nu de rentetarieven van de ING op de voet. Eerder liet SNS Reaal al weten de grote banken te gaan beconcurreren op de hypotheekmarkt, wat kan leiden tot lagere winstmarges. Als SNS Reaal de concurrentie op gang kan brengen, is dat winst voor de consument.”

Reageer op dit artikel