nieuws

Krimpende hypotheekmarkt raakt vooral Rabobank en ABN Amro

Financiële planning

De hypotheekomzet is in de eerste helft van dit jaar met 29% gedaald ten opzichte van de eerste zes maanden van 2012. Er is voor € 16,1 (22,6) mld aan hypotheken ingeschreven bij het Kadaster, zo meldt IG&H. De daling was het sterkst in het tweede kwartaal: de productie is in die periode met 40% teruggelopen. ING heeft het minst last van de krimp; die wordt vooral gevoeld bij Rabobank en ABN Amro.

Krimpende hypotheekmarkt raakt vooral Rabobank en ABN Amro

Dat wordt voor een groot deel verklaard doordat in juni vorig jaar veel mensen nog een hypotheek sloten omdat de overdrachtsbelasting per 1 juli van 2% naar 6% zou gaan. Die verhoging is uiteindelijk achterwege gebleven. Volgens IG&H is het tweede kwartaal van dit jaar het slechtste  kwartaal sinds het uitbreken van de kredietcrisis.

Marktaandelen
ING moest begin dit jaar zijn positie als tweede geldverstrekker van ons land afstaan aan ABN Amro, maar heeft die plek in het tweede kwartaal heroverd. ING vergroot het marktaandeel met 2,5 procentpunt. Ook Amstelhuys (Delta Lloyd) en Syntrus Achmea boeken substantiële groei. "Navraag bij Syntrus Achmea leert dat deze opvallende stijging het gevolg is van toenemende interesse bij pensioenfondsen om te beleggen in woninghypotheken", aldus IG&H. Syntrus Achmea is inmiddels de elfde hypotheekbank van ons land.
De verliezers bevinden zich in het tweede kwartaal vooral in het ABN Amro- en Rabokamp: Obvion geef 3,5 procentpunt marktaandeel prijs en daalt van de vierde naar de zesde plaats. Moeder Rabobank gaat met ruim een procentpunt achteruit, maar blijft de grootste. ABN Amro (-2,2%) en Florius (-1,2%) verliezen eveneens marktaandeel.

Reageer op dit artikel