nieuws

Het is zomer (en ik verheug me nu al op het najaar)!

Financiële planning

Het is zomer (en ik verheug me nu al op het najaar)!

Binnenkort ga ik weer op stap om een voor mij nog onbekend stukje wereld te verkennen. En dat betekent ongetwijfeld weer inspiratie en extra energie voor nieuwe ontwikkelingen waar onze klanten echt wat aan hebben.

Maar om daar nog niet op vooruit te lopen, even een korte terugblik: in april introduceerden wij van Dazure een eenjarige variant van onze ORV, die inmiddels al door heel wat adviseurs is ontdekt. Dat is best begrijpelijk en ook slim: want de meeste hypotheken zijn tegenwoordig op basis van aflossing via annuïteiten. Bij zo’n annuïteitenhypotheek is de meest passende overlijdensrisicoverzekering natuurlijk een annuïtair dalende. Omdat bij een overlijdensrisicoverzekering, ondanks al mijn pleidooien voor kwaliteit, meestal alleen naar de prijs wordt gekeken, is een eenjarige overlijdensrisicoverzekering dan eigenlijk de beste keuze.

Moment
Want de premie is bij aanvang laag, terwijl door de dalende overlijdensdekking de stijging zeer binnen de perken blijft. Want anders dan bij een gelijkblijvend verzekerd bedrag (waarbij de premie fors kan groeien) is de hoogste premie bij annuïtair dalend gedurende de hele looptijd maximaal het dubbele van de aanvangspremie, en maar iets hoger dan de premie als deze vanaf aanvang gelijkblijvend zou zijn geweest. Als voordeel kun je bovendien ook zien, dat je af bent van allerlei discussies over waarde-opbouw en het al of niet uitkeren van die waarde bij beëindiging. De klant betaalt namelijk iedere maand precies voor het risico van dat moment.

Weinig
Een eenjarige ORV waarbij het verzekerde bedrag het aflossingsschema van een annuïteitenlening volgt, is daarom als het om de prijs gaat een prima advies. En als bij zo’n product dan ook nog tussentijdse premieverlagingen mogelijk zijn, is er eigenlijk toch niets meer te wensen over? Ik snap dan ook niet, waarom er maar zo weinig aanbieders van eenjarige annuïtair dalende risicoverzekeringen zijn.

Reageer op dit artikel