nieuws

Burgerbank na één dag op 1.000 leden

Financiële planning

"Wij maken heel wat los", zegt Jan Brink, oprichter van De Financiële Coöperatie die gisteren begon met de ledenwerving voor een nieuwe coöperatieve bank. De teller staat na één dag op 1.000 leden en het initiatief is nu al veelbesproken.

Burgerbank na één dag op 1.000 leden

Jan Brink (45) is sinds vijf jaar eigenaar van assurantiekantoor Securium in Apeldoorn en doet vooral in MKB-schade. Hij zit 24 jaar in het verzekeringsvak. Gisteren kwam hij in het nieuws met de oprichting van De Financiële Coöperatie, een club die streeft naar de oprichting van een bank nieuwe stijl. De teller staat na één dag op 1.000 leden.
U bent afkomstig uit de assurantiebranche. Vanwaar dit bancaire uitstapje?
"Ik liep al heel lang met het plan rond om mijn bedrijf om te vormen tot een soort coöperatieve vereniging. Ik ben geen idealist, maar ik vind het belangrijk dat de gewone man ook nog terecht kan bij een assurantietussenpersoon en niet in de armen van de direct writers wordt gedreven. Nu de kruissubsidiëring is weggevallen wordt advies steeds onbereikbaarder voor deze mensen. Ik zat daar met mijn collega Joshua Klopman over te denken en toen kwam ons het initiatief van NewB in België ter ore, ook een burgerbank. Misschien slaat dat in Nederland ook wel aan, dachten we."
Jullie initiatief werd door hoogleraar Jaap Koelewijn afgeserveerd als een kansloos idee van goedbedoelende sukkels.
"Dat heb ik ook gelezen. En we zagen ook dat er meteen tegengas uit de markt komt. Het raakt mij persoonlijk totaal niet wat hij zegt, al vind ik dat zijn kwalificaties een hoogleraar niet waardig zijn. Ook geeft zijn reactie aan dat hij ons initiatief niet begrepen heeft. Het is helemaal waar dat de drie oprichters en de vier commissarissen geen bancaire ervaring hebben. Dat zeggen wij ook op onze site. Wij zijn mensen met een idee die startkapitaal verzamelen om dat idee vervolgens uit te laten werken door mensen die daarvoor beter gekwalificeerd zijn. Als niemand zijn nek uitsteekt, verandert er nooit iets."
Tevreden met de animo tot dusver?
"Absoluut. We zijn overspoeld met media-aandacht en we hebben nu al 1.000 leden. We hebben tienduizend leden nodig die ieder twintig euro inleggen. Dan hebben we twee ton. Daarmee richt je natuurlijk nog steeds geen bank op. Maar dan kunnen we wel mensen aantrekken die een businessplan gaan schrijven en die de aanvraag van de bankvergunning gaan begeleiden."

Reageer op dit artikel