nieuws

Waar blijft de energiehypotheek?

Financiële planning

Huiseigenaren zouden een hypotheek moeten kunnen sluiten voor de kosten van het energiezuiniger maken van hun woning, betoogt Trouw vandaag. Triodos Bank biedt al een hypotheekrente die afhankelijk is van het energielabel van de woning.

Waar blijft de energiehypotheek?

Vergaande isolatie en gebruik van zonne-energie kunnen het netto-energieverbruik van een huis tot bijna nul reduceren, maar dat kost tienduizenden euro’s. Bij Triodos Bank wordt de keuring voor het energielabel betaald; worden verbeteringen doorgevoerd die leiden tot een gunstiger energielabel, dan daalt de hypotheekrente.
Het landelijke innovatieprogramma De Energiesprong ziet meer mogelijkheden: “Een duurzame hypotheek is al een stap in de goede richting. Maar als je echt een sprong wilt maken, dan moet je bovenop je gewone hypotheek een hypotheek kunnen krijgen om je woning energieneutraal te maken.” Programmamanager Jan Willem van de Groep betoogt dat een huizenkoper jaarlijks enkele duizenden euro’s kwijt is aan gas en elektriciteit. “Je koopt als het ware een schuld van € 50.000. Als je dat bedrag kunt lenen, bijvoorbeeld in de vorm van een aparte energiebespaarhypotheek, dan kun je de rente en aflossing betalen van het bedrag dat je jaarlijks bespaart op je energierekening.” (Trouw, de Verdieping, pag. 11)
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:

Zeggenschap gepensioneerden beperkt
(NRC van dinsdag 9 juli, pag. 23)
 

Reageer op dit artikel