nieuws

Vienalis-eigenaren moeten dividend terugbetalen

Financiële planning

De drie voormalige eigenaren van het in 2009 failliet verklaarde intermediairbedrijf Vienalis moeten een interimdividenduitkering van € 120.000 die zij zichzelf in 2008 hebben toegekend, terugbetalen aan de curator. De rechter heeft geoordeeld dat zij die ten onrechte hebben ontvangen.

Vienalis-eigenaren moeten dividend terugbetalen

Curator Bavo König is vorig jaar een rechtszaak begonnen tegen de voormalig directeuren-eigenaren Anton Eizema, Jeffrey Leichel en Preshaan Gangapersadsing. Naar zijn mening is er sprake geweest van kennelijk onbehoorlijk bestuur bij het in uitvaartpolissen gespecialiseerde bedrijf. Ondanks een royementspercentage van 40% is tussen maart en juni 2008 in totaal € 120.000 aan interimdividend uitgekeerd. Daarnaast zou er sprake zijn geweest van provisiegedreven advisering zonder de continuïteit van het bedrijf in het oog te houden. De curator eiste bij de Zutphense rechtbank dat de drie hoofdelijk aansprakelijk zouden worden verklaard voor de schulden van Vienalis.
De rechtbank acht echter niet bewezen dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Wel moet het interimdividend worden terugbetaald: “Het oude bestuur heeft niet weersproken dat bij de huidige stand van zaken geoordeeld moet worden dat het resultaat van Vienalis over 2007/2008, ofschoon een definitieve jaarrekening niet is vastgesteld, enige dividenduitkering niet mogelijk maakte.” De drie eigenaren moeten daarom ieder € 40.000, vermeerderd met de wettelijke rente, aan de curator betalen.
 

Reageer op dit artikel