nieuws

NN wil zaak ‘eerste kosten’ beleggingspolis schorsen

Financiële planning

Nationale-Nederlanden heeft vandaag schorsing aangevraagd bij de geschillencommissie van Kifid in de zaak over de ‘eerste kosten’ van beleggingsverzekeringen. De verzekeraar vindt dat een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg moet worden afgewacht. Ook in die zaak is NN partij. Dat kan nog tot medio 2014 duren.

NN wil zaak ‘eerste kosten’ beleggingspolis schorsen

NN is het, zoals bekend, niet eens met de recente tussenuitspraak van Kifid waarin geoordeeld wordt dat de verzekeraar de ‘eerste kosten’ van een in 1997 gesloten beleggingsverzekering moet terugbetalen aan de klant. Dit zou voor NN tot een megaschade kunnen leiden. De verzekeraar gaf al eerder aan beroep te overwegen tegen de nog te verschijnen definitieve uitspraak.
Vandaag vroeg NN echter schorsing aan bij de geschillencommissie. NN blijkt nog een ijzer in het vuur te hebben: namelijk een in 2014 te verschijnen uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Die uitspraak zou een heel ander licht op de zaak kunnen werpen, verwacht NN.
Vragen
Bij het Europese Hof liggen al sinds november 2012 zogenoemde prejudiciële vragen van de rechtbank Rotterdam. Die vragen stelde de rechtbank naar aanleiding van een geschil tussen Nationale-Nederlanden en een klant die klaagde over de gebrekkige informatievoorziening van NN over ingehouden kosten. De centrale vraag die de Rotterdamse rechter aan de Europese collega’s heeft voorgelegd, is of  “het Europese recht ruimte laat om aan te nemen, dat op verzekeraars al vóór 2008 informatieverplichtingen rustten die verder reikten dan destijds was voorgeschreven in wet- en regelgeving”.
NN-woordvoerder Jacqueline van Wijk zegt: “Het is van belang om duidelijkheid te krijgen over deze rechtsvraag die speelt in de discussie over de informatieverstrekking bij beleggingsverzekeringen. Het Europese Hof is de enige instantie die hier antwoord op kan geven.”
Actuaris
Een Kifid-woordvoerder laat weten dat de geschillencommissie zich over de aanvraag tot schorsing zal buigen en wijst en passant op het feit dat Kifid vandaag eigenlijk andere berichten van NN had verwacht. “In de tussenuitspraak is aangekondigd dat een actuaris zal bekijken of de betrokken consument als gevolg van het hefboom- en inteereffect van de verzekeringsconstructie nadeel heeft geleden. Partijen moesten voor 12 juni aangeven welke instantie zij hiervoor willen aanwijzen en welke vragen deze moet beantwoorden. NN heeft 12 weken uitstel aangevraagd. Wij hebben 3 weken uitstel toegekend. Tot vandaag dus.”

Reageer op dit artikel