nieuws

Herstel gloort voor Britse huizenmarkt

Financiële planning

Herstel gloort voor Britse huizenmarkt

De woningmarkt lijkt zich in het Verenigd Koninkrijk stevig te herstellen. Volgens de landelijke vereniging van taxateurs RICS zijn de huizenprijzen afgelopen maand sneller gestegen dan de laatste drie jaar het geval was. Connells, een van de grootste makelaars van het land, voorspelt zelfs dat er dit jaar meer taxaties zullen worden uitgevoerd dan in recordjaar 2007.

Volgens de RICS zien steeds meer leden de waarde van woningen toenemen: de zogeheten prijsbalans (het percventage leden dat een prijsstijging signaleert min het percentage dat geen prijsstijging ziet) is in juni gestegen tot 21%, terwijl die in mei nog 5% bedroeg. Sinds januari 2010 zijn taxateurs niet meer zo positief geweest. Over het algemeen verwachten de respondenten een prijsstijging van 1,5% over de komende twaalf maanden. Belangrijke factor in de aantrekkende huizenmarkt vormen de soepeler leningsvoorwaarden bij geldgevers, zo denken de ondervraagden.
Bij Connells zijn in juni 54% meer huizen getaxeerd dan een jaar eerder. In het eerste halfjaar zijn meer taxaties uitgevoerd dan in de eerste zes maanden van 2007. Maar een groot deel daarvan heeft betrekking op oversluitingen: het aantal taxaties ten behoeve van een over te sluiten hypotheek is in juni met 94% gegroeid ten opzichte van een jaar ervoor. De groei in de populaire markt voor te verhuren woningen bedroeg 59%. Starters klopten 44% vaker aan bij een taxateur; het aandeel van starters in het totaal aantal taxaties bedraagt 31%, tegen 33% in 2007.
 
[ Bron: Mortgage Introducer ]

Reageer op dit artikel