nieuws

Financieel plan te goedkoop of hypotheekadvies te duur?

Financiële planning

Een ochtendje surfen op het net leert mij dat een consument voor een hypotheekadvies plus de uitvoering hiervan gemiddeld € 2.250 kwijt is. Voor ditzelfde geld kan de klant ook een integraal financieel plan – inclusief het hypotheekdeel – laten maken. Is nu een financieel plan te goedkoop of juist een hypotheekadvies te duur?

Stel: de wens van je klant is om een huis te kopen en hiervoor een financiering af te sluiten. Mijn ervaring is dat het dan mogelijk moet zijn om in vijf uur: een goed gesprek te voeren met de klant, de benodigde informatie en documentatie te verzamelen en op basis hiervan tot een gedegen en onafhankelijk advies te komen. Uiteraard ga ik er dan wel van uit dat je een efficiënte werkwijze hanteert en de klant ‘zijn huiswerk’ laat maken. Uitgaande van een uurtarief van € 100 – inclusief winstmarge – voor ‘eenvoudig’ advieswerk, is de klant € 500 kwijt voor het adviesdeel. Wil de klant dat je ook nog de bemiddeling voor hem uitvoert, dan moet dit eveneens mogelijk zijn in vijf uur. Uitgaande van een uurtarief van maximaal € 85 – naar mijn mening is bemiddelingswerk minder complex dan advieswerk en hierdoor goedkoper – brengt dat de teller in totaal op € 925. Een standaard hypotheekadvies plus bemiddeling zou naar mijn mening dus winstgevend kunnen worden uitgevoerd in ongeveer 10 uur tegen een factuur van minder dan € 1.000.

Financieel plan inclusief hypotheekadvies
Dit standaard hypotheekadvies kan vervolgens worden uitgebreid naar een integraal financieel plan. Op deze manier tackel je alle lopende producten/diensten die de klant heeft lopen bij de diverse aanbieders. Het voordeel hiervan is dat de klant jou gaat zien als zijn adviseur en dat je veel makkelijker je klant kunt overtuigen van het belang van nazorg. De gemiddelde particuliere klant betaalt bij ons voor een gestandaardiseerd integraal financieel plan plus de uitvoering/bemiddeling hiervan € 1.500. Dit is nog altijd minder dan wat hij nu gemiddeld in de markt betaalt voor een hypotheekadvies plus bemiddeling.

Prijs hypotheekadvies halveert
Waar de prijs van een gemiddeld hypotheekadvies plus bemiddeling nu gemiddeld € 2.250 bedraagt, ontvangt de klant voor ditzelfde bedrag een integraal financieel plan plus uitvoering plus drie jaar nazorg op de koop toe. Al met al is mijn conclusie dat een integraal financieel plan niet te goedkoop is, maar een gemiddeld hypotheekadvies te duur. Het kan dan ook niet anders of de prijs van een onafhankelijk hypotheekadvies zal verder dalen tot een niveau van… € 1.000!

Reageer op dit artikel