nieuws

Consument ziet roodstand niet als lenen

Financiële planning

Bijna de helft van de Nederlanders (44%) staat af en toe rood, zo blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van de AFM. Van deze groep zegt 47% voor rood staan te kiezen omdat zij niet willen lenen. Nog eens 20% zegt een consumptief krediet te duur te vinden.

Consument ziet roodstand niet als lenen

GfK vroeg 511 consumenten naar hun ervaringen met rood staan. Maandelijks heeft 15% van de Nederlanders een negatief saldo op de betaalrekening. Het gaat met name om mensen met minder dan € 10.000 spaargeld en mensen met een inkomen tussen de € 23.500 en € 39.000. Opmerkelijk is dat 81% van de recente sluiters van een consumptief krediet wel eens rood staat: veel meer dan het landelijk gemiddelde. Van deze groep staat zelfs 34% maandelijks in het rood. Voor 17% van de kredietsluiters duurt die situatie gemiddeld langer dan drie maanden.
De grootste groep (39%) maakt voor de zekerheid gebruik van de optie om rood te kunnen staan; een kwart geeft aan dat het een standaardoptie is bij de bank. Over dat laatste is de AFM kritisch: “Het gebruik maken van roodstand zou een weloverwogen beslissing van de consument moeten zijn.” Twee derde denkt dat de gemiddelde rente bij rood staan lager is dan 12%, terwijl in werkelijkheid percentages tot boven de 14% worden berekend.

Reageer op dit artikel