nieuws

Beleggersvertrouwen maakt flinke sprong

Financiële planning

Het sentiment onder Nederlandse particuliere beleggers is voor het eerst sinds januari 2013 weer positief. Dat blijkt uit de ING BeleggersBarometer. Die kwam in mei uit op 110 punten. Het is de hoogste stand sinds juni 2011.

Beleggersvertrouwen maakt flinke sprong

Afgelopen maand zag 47% de waarde van de eigen portefeuille stijgen tegenover 33% in april. De belegger heeft ook vertrouwen in de ontwikkeling van de AEX: 49% verwacht een stijging van de graadmeter in de komende drie maanden. In april was dat nog 39%. Wel maakt men zich meer zorgen over de Europese schuldencrisis dan de Amerikaanse en geeft 43% aan dat de euro zwakker wordt ten opzichte van de dollar. Met de vakantie voor de deur besteedt bijna de helft (44%) het vakantiegeld ook aan vakantie, maar voor 37% is dit minder vanwege de economische crisis.
Bob Homan, Hoofd ING Investment Office: “Het optimisme van beleggers leidde tot stijgende koersen op de Amerikaanse en Europese beurzen. De koersstijgingen zijn vooral door sentiment gedreven, de onderliggende winstgevendheid van bedrijven stijgt minder hard. We zien nog geen signalen dat de opgaande trend stokt. Centrale banken handhaven hun stimuleringsmaatregelen en beleggers blijven op zoek naar rendement, zoals we vorige maand ook al constateerden. En met 110 punten, ruim boven de grens van de 100 punten, lijkt het vertrouwen van beleggers een grote stap voorwaarts te hebben gezet.”

Reageer op dit artikel